Opbevaring af dine frimærker

Det er vigtigt, at du opbevarer dine frimærker på den rigtige måde, hvis de skal bevare deres værdi stor eller lille. Ligger de bare, og flyder i en papkasse, ved du for det første intet om, hvad du ligger inde med, men du risikerer også krølning, itu rivning, og skjolder fra kaffedrikkeri. 

Ryger du? Så lad være med at gøre det sammen med frimærkerne. De tager straks lugten i sig, og kan være vanskelige efterfølgende at sælge eller bytte. 

Pas på med frimærke lommer, og plast lommer i det hele taget. Det gamle bløde lidt tykke plast er PVC. Sætter du en A4 side med frimærker i sådan en lomme, vil du opdage, at motiverne lidt efter lidt kun sidder på indersiden af plast lommen. Spørg efter PP plast eller lignende. 

Indstiks- lommer eller bøger. Den bedste opbevaring er i indstiks bøger, der kan købes til billige penge. Her sidder frimærkerne godt beskyttet. Desuden bliver de presset, så de altid er plane uden krøller. Lidt krøllede mærker kan rettes op i en indstiks bog. Indstiks lommer er lige så gode. Mærkerne er beskyttet, og lommen sidder i en plastik lomme eller bag gennemsigtig dæk papir. Indstiks lommer giver en lidt større fleksibilitet end indstiks bøger.

Udenpå indstiks bogen kan du angive indholdet, og der kan sættes små lapper med tekst ned ved frimærkerne. Frimærkerne kan sættes ind over hinanden for at spare plads, eller helt åbent med fuldt motiv, så det enkelte mærke kan studeres.

Pergament kuverter. Er du samleren, der køber kilovare eller mængdevare, kan der være praktisk at have et kartotek med pergament kuverter. Mærkerne kan sorteres, og hver for sig opbevares i sin egen kuvert med indhold påskrevet.  
 
Opbevar frimærkerne tørt. Alle frimærker og mapper skal stå tørt og godt. Er der bare den mindste fugt, kommer der lynhurtigt dårlig lugt, og skjolder der næsten ikke er til at komme af med igen på en forsvarlig måde. Går der længere tid, begynder sølvfisk, og andre insekter at mæske sig i dine frimærker, og så er der kun papirkurven tilbage.

Hold fingrene væk – brug pincet! Når du arbejder med dine frimærker, så brug det rigtige værktøj. Tag aldrig frimærkerne ud med fingrene men brug en pincet. Den bøjer ikke hjørner eller skader mærkerne.

Ryk aldrig papir eller hængsler af frimærkernes bagside med fingrene. Der vil altid blive en tynd plet. Vask dem af.  
 
Hvis du vil sælge samlingerne hurtigt, skal det udbydes samlet på auktion, og i det tilfælde vil du ikke kunne opnå nær så stor en pris, som ved udstykning.

Indkøbskurv

Kalender - 18. Oct. 2018

Byttedag Århus

21. Oct. 2018 - 09:00

Byttedage

Bellevuehallen Vester Strandalle 170 8240 Risskov

Læs mere

Byttedag i Sorø

21. Oct. 2018 - 10:00

Byttedage

Vestmotorvejens byttedag på Sorø Kultur- og Fritidscenter Frederiksvej 27 4180 Sorø. Se næste side

Læs mere

Den nordsjællandske Samlerdag

21. Oct. 2018 - 10:01

Byttedage

I FrederiksborgCentret Hillerød - nærmere info følger

Læs mere

Bytte- og Børsdag Nyborg

27. Oct. 2018 - 10:00

Byttedage

Nyborg Idræts- og Fritidscenter Storebæltsvej 13-15 5800 Nyborg. Eftersyn auktion kl. 11-start kl.

Læs mere

Posthistorisk Skole

27. Oct. 2018 - 10:00

Møde

Fredericia - nærmere info følger

Læs mere

Se hele kalenderen ...