Afvaskning af frimærker

Sådan behandler du en bunke frimærker, inden, efter og når de skal vaskes af papiret. 

Når man modtager en bunke nye frimærker, er det ofte afklip direkte fra brevene. Man skal derfor have frimærkerne "vasket af" det papir, frimærkerne sidder på.

Start med at sortere frimærkerne. Skadede mærker sorteres straks fra og smides væk. Du skal også fjerne de afklip, hvor frimærkerne sidder på kraftigt gennemfarvet papir – rødt, grønt, gul og blåt mfl. Vaskes de sammen med de andre, vil alle frimærkerne blive farvet af den kraftige farve, og er værdiløse.

Et plastikfad fyldes med lunkent vand, og alle afklippene hældes deri, og dykkes godt ned i vandet. Efter omkring 10 minutter er limen opløst. Frimærkerne er faldet af papiret, eller kan trækkes forsigtigt af. De frimærker der stadigt klæber, smides tilbage i vandet i et stykke tid.

Selvklæbende frimærker kan være lidt af en opgave at få af papiret. Enkelte falder lige så nemt af, som de alm. frimærker, mens andre skal have en tur mere i noget varmt vand, med en smule salt i. Limen sidder som en hinde, og falder sommetider af som en hinde - eller den kan "nulres" af frimærket, når den er næsten opløst - men pas på - bagsiden KAN nulres i stykker ved at bruge denne fremgangsmåde.

Når alle mærker er faldet af papiret, lægges Frimærkerne i en dynge ovenpå køkkenrullepapir, alle papirstumperne fjernes fra vaskefadet, og vandet hældes bort. Fadet fyldes med rent vand, og dyngen fra køkkenrullepapiret smides deri, og mærkerne skylles godt igennem ved at rode forsigtigt rundt i dem.

Dernæst lægger man A4 kopipapir på bordet – eller køkkenrulle. Frimærkerne samles op enkeltvis, og lægges tæt sammen på papiret til tørring. Under opsamlingen foretages en grundig kvalitetskontrol. Alle mærker der er skadede, ødelagt, mangler takker, eller har grimme stempler kasseres straks.

Alm. avispapir kan evt. bruges til tørring, men brug ikke de sider med farvestrålende reklamer, da farverne smitter af aviserne, og ødelægger frimærkerne. HUSK også, når du bruger aviser at vende bagsiden af frimærkerne op, så avisen ikke smitter af på den hvide side af frimærket.

Straks efter tørringen (inden frimærkerne begynder at krølle sammen) sættes mærkerne i en indstiksbog ved siden af hinanden, og presses i denne. Der kan også anvendes et specielt hæfte udviklet til presningen.

Efter en dags tid kan frimærkerne sættes på plads det rigtige sted i dit album eller indstiksbog.

Indkøbskurv

Kalender - 22. Sep. 2018

Repræsentantskabsmøde 2018 med nyt indhold

29. Sep. 2018 - 09:30

Møde

Kursuscenter Severin Skovsvinget 25 5500 Middelfart. HSUK tilmelding, også om eftermiddagen.

Læs mere

Postkortets Dag

29. Sep. 2018 - 10:00

Byttedage

Husk tilmelding. Fra 10-16 foredrag, byttedag osv. Kl. 16 generalforsamling for medlemmer.

Læs mere

TREKANTBYTTE 2018 Vejle, Kolding, Fredericia og Mi

30. Sep. 2018 - 09:01

Byttedage

Idrætshallen Fredericia Gymnasium Nørrebrogade 88 Fredericia. Se mere på næste side

Læs mere

Byttedag Vesthimmerland

6. Oct. 2018 - 10:00

Byttedage

E-huset Kirkegade 4 9600 Aars. Ingen handlere og krejlere

Læs mere

Byttedag Hjørring Filatelistklub

6. Oct. 2018 - 10:01

Byttedage

I Bingohallen Grønnevold 2 Hjørringnærmere info følger

Læs mere

Se hele kalenderen ...