De første frimærkekataloger

Næsten fra udgivelsen af de første frimærker udkom også de første frimærkekataloger. Det var naturligvis meget belejligt, for på den tid var det meget sværere at følge med i, hvad der udkom.

Den gang ville frimærkesamlerne straks have sat værdi på deres mærker. Alle samlinger blev vurderet i forhold til deres værdi. Filatelister sad med et regnskab der hjemme, hvor de fandt værdien i et katalog, og skrev den ind på listen. Sammentællingen nederst viste, hvor rig man var! Det fik ret hurtigt ende, da man opdagede, at der både var mængdevare, og helt specielle frimærker. 

Prisangivelser i næsten alle kataloger var priserne på mærkerne det samme som salgsprisen i en frimærkeforretning. Dette gælder endnu. Det har mange samlere haft meget svært ved at forstå, da prisen ude i deres klub måske kun var 1/4 af katalogværdien. Husk på det, når du ser på priser i dit katalog. Det er salgspriser. Frimærkehandleren skal have overskud til ansatte, lokaler, lager og et rimeligt afkast. 

De fleste lande havde deres egne kataloger, men de fleste kataloger dækkede hele verdenen. 

I Frankrig havde man "Yvert & Telllier" og "Champion". Tyskland "Senfs" samt "Michel". England "Stanley Gibbons", og USA havde "Scott". 

Det var fra starten ganske tynde hæfter, men omkring 1900 tallet var katalogerne blevet tykke, og senere blev de opdelt i område kataloger.  

I Danmark fandtes der allerede fra 1860’erne mange forskellige prislister. Blandt andet en fra frimærkehandler Ritzau i 1861. Ja! Det er ham, der senere startede Ritzaus bureau. Af nogle regnet som Danmarks første filatelist. Senere kom Standard kataloget, og i 1934 kom det første AFA katalog fra Århus Frimærkehandel. Kataloget kan i dag fås i forskellige variationer.

Indkøbskurv

Kalender - 13. Dec. 2017

Den Tofarvedes seminar er flyttet

5. Jan. 2018 - 00:01

Møde

Den tofarvede studiegruppe afholder seminar 2018 på Marinestation Odden.

Læs mere

Byttedag i Bolbro Hallen

14. Jan. 2018 - 10:00

Byttedage

I Bolbro Hallen på Friggasvej 14, 5200 Odense V.Krejlerborde kan bestilles på tlf. 40 16 78 09. 
 

Læs mere

Byttedag Hadsund

14. Jan. 2018 - 10:01

Byttedage

Foregår på Hadsund Skole

Læs mere

Formidlingssalg Mønt og frimærkeklubben Hanherred

20. Jan. 2018 - 11:00

Auktion

I Mølleparkcenteret Elmevej 1 9460 Brovst med eftersyn fra kl. 9.00

Læs mere

Byttedag Aalborg Philatelistklub

21. Jan. 2018 - 09:00

Byttedage

Uden handlere og krejlere, kun byt, på Vejgaard bibliotek, nærmere info følger

Læs mere

Se hele kalenderen ...