De første frimærkekataloger

Næsten fra udgivelsen af de første frimærker udkom også de første frimærkekataloger. Det var naturligvis meget belejligt, for på den tid var det meget sværere at følge med i, hvad der udkom.

Den gang ville frimærkesamlerne straks have sat værdi på deres mærker. Alle samlinger blev vurderet i forhold til deres værdi. Filatelister sad med et regnskab der hjemme, hvor de fandt værdien i et katalog, og skrev den ind på listen. Sammentællingen nederst viste, hvor rig man var! Det fik ret hurtigt ende, da man opdagede, at der både var mængdevare, og helt specielle frimærker. 

Prisangivelser i næsten alle kataloger var priserne på mærkerne det samme som salgsprisen i en frimærkeforretning. Dette gælder endnu. Det har mange samlere haft meget svært ved at forstå, da prisen ude i deres klub måske kun var 1/4 af katalogværdien. Husk på det, når du ser på priser i dit katalog. Det er salgspriser. Frimærkehandleren skal have overskud til ansatte, lokaler, lager og et rimeligt afkast. 

De fleste lande havde deres egne kataloger, men de fleste kataloger dækkede hele verdenen. 

I Frankrig havde man "Yvert & Telllier" og "Champion". Tyskland "Senfs" samt "Michel". England "Stanley Gibbons", og USA havde "Scott". 

Det var fra starten ganske tynde hæfter, men omkring 1900 tallet var katalogerne blevet tykke, og senere blev de opdelt i område kataloger.  

I Danmark fandtes der allerede fra 1860’erne mange forskellige prislister. Blandt andet en fra frimærkehandler Ritzau i 1861. Ja! Det er ham, der senere startede Ritzaus bureau. Af nogle regnet som Danmarks første filatelist. Senere kom Standard kataloget, og i 1934 kom det første AFA katalog fra Århus Frimærkehandel. Kataloget kan i dag fås i forskellige variationer.

Indkøbskurv

Kalender - 18. Oct. 2018

Byttedag Århus

21. Oct. 2018 - 09:00

Byttedage

Bellevuehallen Vester Strandalle 170 8240 Risskov

Læs mere

Byttedag i Sorø

21. Oct. 2018 - 10:00

Byttedage

Vestmotorvejens byttedag på Sorø Kultur- og Fritidscenter Frederiksvej 27 4180 Sorø. Se næste side

Læs mere

Den nordsjællandske Samlerdag

21. Oct. 2018 - 10:01

Byttedage

I FrederiksborgCentret Hillerød - nærmere info følger

Læs mere

Bytte- og Børsdag Nyborg

27. Oct. 2018 - 10:00

Byttedage

Nyborg Idræts- og Fritidscenter Storebæltsvej 13-15 5800 Nyborg. Eftersyn auktion kl. 11-start kl.

Læs mere

Posthistorisk Skole

27. Oct. 2018 - 10:00

Møde

Fredericia - nærmere info følger

Læs mere

Se hele kalenderen ...