Det første frimærke

Det første frimærke i verden er "One Penny Black", som udkommer i England i 1840.  

Som en del af postreformen skabt af Rowland Hill, udkom det første frimærke den 1. maj 1840 i England og Irland. Hermed var portoen betalt for transport af forsendelsen. "One Penny Black" kunne anvendes fra 6. maj 1840. Motivet var en gravering af dronning Victorias ansigtsprofil. Dette mærke blev den 8. maj fulgt op med udgivelsen af "Two Penny Blue".

Danmarks første frimærke - 4 Rigsbankskilling udkom den 1. april 1851, hvilket gjorde Danmark til det 17. land, i rækken af lande med de første frimærke udgivelser. 4 Rigsbankskilling er et mærke med et forholdsvis simpelt design, men ud-styret med avancerede sikkerhedsforanstaltninger - vandmærkepapir og kobberundertryk.

De første frimærkesamlere

Verdens lande har lige fra starten af udgivelse af frimærker strøet om sig med nye udgaver, så der opstod hurtigt gode muligheder for at samle frimærker.

I begyndelsen samlede man landesamlinger. De første album var derfor opdelt med sider for de enkelte frimærkelande. Alle nyudgivelser blev støvet op og indsat i albummet. Fra begyndelsen var samleriet lige så interessant for både damer og herrer, men dette ændredes efterhånden til herrernes fordel. Manden styrede hjemmets økonomi, og viste sin formåen gennem antallet af frimærker i samlingen.

I dag er det forsendelser, der er dyre, men fra starten, måtte man betale i dyre domme for frimærker fra små isolerede lande rundt omkring i verden. En samler blev målt på, hvor mange forskellige frimærker, han havde.

Rekvisitterne

Der kom hurtigt et stort udbud af album fra Tyskland, England, Frankrig og også Danmark til frimærkesamlerne. Albummene solgtes i flere forskellige udgaver. Nogle havde alle udgivne frimærker, andre havde kun plads til de billige mærker.

Der var derfor album til både begyndere og øvede, og til rige og fattige.

Dengang havde man de samme værktøjer som i dag, men i en mere simpel teknisk udførelse. F.eks. havde de almindelige lupper ikke en særlig god forstørrelse. Pincetter og takningsmålere så ud stort set som i dag, og med de samme typer. Hængslerne var en videnskab for sig. Først blev der anvendt fiskelim og tilsvarende, men det ødelagde frimærkerne. Derefter fremkom de første hængsler. Desværre viste det sig, at de ikke var syrefri, og også ødelagde mærkerne. De blev dog lidt efter lidt forbedret.
 
Måske tror du indstiksbøger er en ny opfindelse, men de kunne allerede fra starten købes i mange forskellige varianter. I virkeligheden var der en hel del forskellige muligheder før i tiden i forhold til i dag.

Verdens største frimærkesamler

Philip Ferrari de La Renotière, hertug af Gallièra i Genua 1850-1917, var en legendarisk frimærkesamler. Han havde langt den største og mest komplette verdenssamlig, der nogensinde har eksisteret, og som nogensinde vil komme til at eksistere - Læs om Ferrari og hans fantastiske samling, og hvad der skete med den efter hans død i 1917 her.

Indkøbskurv

Kalender - 20. Sep. 2018

Repræsentantskabsmøde 2018 med nyt indhold

29. Sep. 2018 - 09:30

Møde

Kursuscenter Severin Skovsvinget 25 5500 Middelfart. HSUK tilmelding, også om eftermiddagen.

Læs mere

Postkortets Dag

29. Sep. 2018 - 10:00

Byttedage

Husk tilmelding. Fra 10-16 foredrag, byttedag osv. Kl. 16 generalforsamling for medlemmer.

Læs mere

TREKANTBYTTE 2018 Vejle, Kolding, Fredericia og Mi

30. Sep. 2018 - 09:01

Byttedage

Idrætshallen Fredericia Gymnasium Nørrebrogade 88 Fredericia. Se mere på næste side

Læs mere

Byttedag Vesthimmerland

6. Oct. 2018 - 10:00

Byttedage

E-huset Kirkegade 4 9600 Aars. Ingen handlere og krejlere

Læs mere

Byttedag Hjørring Filatelistklub

6. Oct. 2018 - 10:01

Byttedage

I Bingohallen Grønnevold 2 Hjørringnærmere info følger

Læs mere

Se hele kalenderen ...