Det første frimærke

Det første frimærke i verden er "One Penny Black", som udkommer i England i 1840.  

Som en del af postreformen skabt af Rowland Hill, udkom det første frimærke den 1. maj 1840 i England og Irland. Hermed var portoen betalt for transport af forsendelsen. "One Penny Black" kunne anvendes fra 6. maj 1840. Motivet var en gravering af dronning Victorias ansigtsprofil. Dette mærke blev den 8. maj fulgt op med udgivelsen af "Two Penny Blue".

Danmarks første frimærke - 4 Rigsbankskilling udkom den 1. april 1851, hvilket gjorde Danmark til det 17. land, i rækken af lande med de første frimærke udgivelser. 4 Rigsbankskilling er et mærke med et forholdsvis simpelt design, men ud-styret med avancerede sikkerhedsforanstaltninger - vandmærkepapir og kobberundertryk.

De første frimærkesamlere

Verdens lande har lige fra starten af udgivelse af frimærker strøet om sig med nye udgaver, så der opstod hurtigt gode muligheder for at samle frimærker.

I begyndelsen samlede man landesamlinger. De første album var derfor opdelt med sider for de enkelte frimærkelande. Alle nyudgivelser blev støvet op og indsat i albummet. Fra begyndelsen var samleriet lige så interessant for både damer og herrer, men dette ændredes efterhånden til herrernes fordel. Manden styrede hjemmets økonomi, og viste sin formåen gennem antallet af frimærker i samlingen.

I dag er det forsendelser, der er dyre, men fra starten, måtte man betale i dyre domme for frimærker fra små isolerede lande rundt omkring i verden. En samler blev målt på, hvor mange forskellige frimærker, han havde.

Rekvisitterne

Der kom hurtigt et stort udbud af album fra Tyskland, England, Frankrig og også Danmark til frimærkesamlerne. Albummene solgtes i flere forskellige udgaver. Nogle havde alle udgivne frimærker, andre havde kun plads til de billige mærker.

Der var derfor album til både begyndere og øvede, og til rige og fattige.

Dengang havde man de samme værktøjer som i dag, men i en mere simpel teknisk udførelse. F.eks. havde de almindelige lupper ikke en særlig god forstørrelse. Pincetter og takningsmålere så ud stort set som i dag, og med de samme typer. Hængslerne var en videnskab for sig. Først blev der anvendt fiskelim og tilsvarende, men det ødelagde frimærkerne. Derefter fremkom de første hængsler. Desværre viste det sig, at de ikke var syrefri, og også ødelagde mærkerne. De blev dog lidt efter lidt forbedret.
 
Måske tror du indstiksbøger er en ny opfindelse, men de kunne allerede fra starten købes i mange forskellige varianter. I virkeligheden var der en hel del forskellige muligheder før i tiden i forhold til i dag.

Verdens største frimærkesamler

Philip Ferrari de La Renotière, hertug af Gallièra i Genua 1850-1917, var en legendarisk frimærkesamler. Han havde langt den største og mest komplette verdenssamlig, der nogensinde har eksisteret, og som nogensinde vil komme til at eksistere - Læs om Ferrari og hans fantastiske samling, og hvad der skete med den efter hans død i 1917 her.

Indkøbskurv

Kalender - 12. Nov. 2018

NFT i 125 år - udstilling i KPK

17. Nov. 2018 - 10:01

Udstillinger

I Vartov Farvergade 27 1463 København. Tilmeldingsfrist 1. september via KPKs hjemmeside

Læs mere

Byttedag i Ry

18. Nov. 2018 - 09:00

Byttedage

Ry Sognehus, Kildebakken 1, 8680 Ry. Entré er beskedne 5 kr og vind en flaske rødvin.

Læs mere

Fællesklubbernes årlige efterårsmøde i Birkerød

18. Nov. 2018 - 10:00

Møde

Fællesklubbernes årlige generalforsamling og byttedag foregår på Sjælsøskolen se mere næste side

Læs mere

The Great War

23. Nov. 2018 - 00:00

Udstillinger

FEPA udstilling i Verona Italien

Læs mere

Byttedag Frederikshavn

24. Nov. 2018 - 09:01

Byttedage

Maskinhallen - nærmere info følger

Læs mere

Se hele kalenderen ...