Foredrag i klubben

Foredrag skal afpasses de frimærkesamlere og filatelister, der er medlemmer af klubben, og som kommer til klubmøderne. Det er en god idé at spørge medlemmerne på en generalforsamling, hvad de ønsker.

Lad være med at nedvurdere medlemmerne. Lad altid niveauet være, så medlemmerne konstant lærer noget nyt. Husk at variere foredragene, så der er noget både til den almindelige frimærkesamler, og til de medlemmer, der er kommet lidt videre. Forbundet har en oversigt med mange foredrag og foredragsholdere, men der er jo intet i vejen for, at klubben bestiller et "skræddersyet" foredrag hos en erfaren filatelist.

Her er nogle forslag til foredrag for den almindelige frimærkesamler:

Andre lande - andre samleområder. 
Disse foredrag kan understøttes af foredragsholderens egen samling, der fremvises under/efter foredraget.

Om motivsamling. 
Det kan være et foredrag om motivsamlinger generelt eller om foredragsholderens egen samling, der fremvises under/efter foredraget.

Om samlinger i Åben klasse.

De forskellige frimærketyper. 
Gennemgang af typerne, så de senere kan genkendes.

Varianter. 
Som frimærketyper. Foredrag findes også som lysbilledforedrag.

Grundkursus.

At afvikle foredrag for klubmedlemmerne, der er kommet lidt videre, er væsentlig sværere. Hvis det bliver for almindeligt, synes disse ikke, det er interessant - bliver det for specielt, falder frimærkesamlerne fra. Man skal derfor vælge en mellemvej. Det helt specielle henvises til filatelistiske højskoler og foredrag for en afgrænset forsamling af tilhørere.

Foredragene for de specialiserede samlere i klubben skal indeholde oplysninger, der også kan bruges af den almindelige samler. 
Det er vigtigt, at informere foredragsholderen på forhånd, om hvad man forventer, samt hvilke tilhørere, han/hun kan regne med.
Disse praktiske ting skal være i orden og aftalt med foredragsholderen. Oplagte emner er følgende, men se foredragene i forbundets oversigtsmappe:

Posthistorie. 
Gennemgang af delemne inden for posthistorie - forsendelser, frankering, postruter mv.

Stempler. 
Gennemgang af de forskellige stempeltyper og deres anvendelse.

Om motivsamling og Åben klasse. 
Som punkt ovenfor men baseret på udstilling.

Om udstillingssamlinger. 
Foredraget understøttes af foredragsholderens egen samling, der fremvises under/efter foredraget. Gode råd til kommende eller nuværende udstillere.

Om fremstilling - papir, vandmærke, takning, trykkemetoder
Samlet eller opdelt gennemgang af de forskellige emner og metoder.

Foredrag for alle
Der er et sæt af foredrag, der altid er relevante, og som bør holdes igen og igen med et vist tids mellemrum.

Kvalitet
Mange frimærkesamlere køber mængdevarer og mærker af dårlig kvalitet, og kan ikke forstå, at det ikke kan sælges igen til bedre priser efter et stykke tid. Der bør hvert andet eller tredje år holdes foredrag med gennemgang af principperne i kvalitetsbedømmelse beskrevet med fremvisning af eksempler.

Investering i frimærker
De fleste frimærkesamlere bruger mange penge på indkøb af mærker til deres hobby.
En vejledning er relevant. Hvad skal man købe med den hensigt senere igen at kunne sælge det - helst med fortjeneste. Hvad går frimærketrenden mod?

Inspiration til nye samleområder
Samler man kun et enkelt område, går man helt sikkert i stå, når der kun er dyre indkøb tilbage. Der findes masser af spændende samleområder, så afhold et foredrag, hvor man præsenterer et større landområde/tilsvarende (Sydeuropa, Indien, Nordamerika, regnskoven, rumfarten) med fokus på de samleområder, de indeholder. Det er spændende at starte en samling til venstre hånd.

Litteratur
Alle har brug for relevant litteratur. Få besøg af en bibliotekar med kendskab til frimærker og filateli. Så får man øjnene op for mulighederne og kan selv søge videre. Kan eventuelt gennemføres som et besøg på det lokale biblotek eller undersøgelse af klubbens litteratur.


Specielle foredrag

Forsikring
Mange frimærkesamlere har store formuer liggende derhjemme uden at være forsikret tilstrækkeligt mod vandskader, indbrud og lignende. Forsikringsfolk vil gerne komme og fortælle om, hvorledes man dækker sig bedst ind. Vil man have konkurrence, kan man - efter aftale - invitere to forskellige selskaber.

Vurdering af samlinger
I klubben eller i klubbens område findes sikkert en eller flere personer, der handler meget med frimærker (handlere, spredere/krejlere eller almindelige medlemmer). Disse personer placeres ved hvert sit bord og kan her få besøg af almindelige medlemmer, der kan få vurderet deres medbragte samlinger.

Salg af frimærker
Før eller senere kommer en situation, hvor man ønsker at afhænde nogle frimærker bedst muligt økonomisk.
Erfarne frimærkesamlere kan fortælle detaljeret om mulighederne, eller man kan lave en aftale med den lokale frimærkehandler.
Man kan også få auktionarius fra det lokale auktionsfirma til at komme og fortælle om mulighederne.Lysbilledforedrag 
Som variation til rigtige foredrag kan anvendes forbundets lysbilledforedrag, der er rigtig gode og pædagogiske i deres opbygning.
Det kræver blot, at "foredragsholderen" har set billederne igennem før foredraget, og kan fremlægge tekst og billeder korrekt.
Ellers bliver det kun en "sjov" oplevelse.

Bestilling af foredrag 
Hvordan kommer klubben så i kontakt med eksterne foredragsholdere?
Forbundet yder en glimrende medlemsservice på dette område, idet man udsender en samlet liste over foredrag og tilhørende foredragsholdere til klubberne. Klubben skal så efterfølgende kontakte foredragsholderne og selv lave aftale om tid og sted og eventuel honorering. Lysbilledforedragene bestilles også hos forbundet.

Miniforedrag 
Via miniforedrag er der mulighed for at aktivere klubbens medlemmer til en aktiv indsats til glæde for alle - også foredragsholderen, der får lov til at stå frem med det, han/ hun brænder for. Det skal være kort, uformelt og til dels uforpligtende, så alle tør stå frem. Vær på vagt overfor negativ kritik - følg altid op med ros. Miniforedragene kan være planlagte i mødeforløbet, eller man kan holde 10 minutter fri i indledningen af møderne med plads til miniforedrag, der er aktuelle. Giv eventuelt en lille belønning.

Stafetten
Nogle klubber anvender en taktik, hvor miniforedragene går på tur. En stafet afleveres til den kommende miniforedragsholder. Det kan være fint, men er ikke altid lige heldigt, hvis ens tur opfattes som et voldsomt pres.

Mit bedste frimærke
Et medlem fortæller om sit bedste frimærke (flotteste, dyreste, mest spændende).
Forstør det, så det kan vises på en tavle/overhead. Senere sendes det originale mærke rundt i forsamlingen.

Sådan samler jeg
Et medlem viser og forklarer om sin samling. Det skal være noget både om området og om posthistorien og frimærkerne. Eller et medlem fortæller om, hvorfor han/hun samler netop:
Stempler, breve, helsager, godsbanemærker, labels, postkort, telekort, essays osv.
Samlingen opsættes til beskuelse efter foredraget.

Nyerhvervelser
Efter sommer- og juleferien er der gjort spændende nyerhvervelser. De mest spændende præsenteres kort.
Det gælder selvfølgelig især, hvis der er særligt gode indkøb eller store "fund".

Beretning fra frimærketure/rejser
Hvis man har en god og sjov foredragsholder, er det altid spændende at høre beretninger fra disse medlemmers ture i frimærkeregi. De kan være korte under indledningen af mødet eller som foredrag under mødets hovedemne.
Foredraget kan krydres med billeder fra turen – specielt fra det besøgte frimærkested. Vis/brug ikke mere end 50 billeder.

Beretning fra frimærkeudstilling
Har man besøgt en frimærkeudstilling, skal der naturligvis aflægges rapport.
Fortæl om spændende samlinger, flotte/usædvanlige opsætninger, balancen mellem samlinger i de enkelte klasser, noget sjovt fra Åben klasse, overraskelser i bedømmelserne og noget fantastisk, der specielt er set på den aktuelle udstilling.
På en måde: Sælg det at opsætte og udstille via beretningen om besøget på udstillingen.

Indkøbskurv

Kalender - 12. Nov. 2018

NFT i 125 år - udstilling i KPK

17. Nov. 2018 - 10:01

Udstillinger

I Vartov Farvergade 27 1463 København. Tilmeldingsfrist 1. september via KPKs hjemmeside

Læs mere

Byttedag i Ry

18. Nov. 2018 - 09:00

Byttedage

Ry Sognehus, Kildebakken 1, 8680 Ry. Entré er beskedne 5 kr og vind en flaske rødvin.

Læs mere

Fællesklubbernes årlige efterårsmøde i Birkerød

18. Nov. 2018 - 10:00

Møde

Fællesklubbernes årlige generalforsamling og byttedag foregår på Sjælsøskolen se mere næste side

Læs mere

The Great War

23. Nov. 2018 - 00:00

Udstillinger

FEPA udstilling i Verona Italien

Læs mere

Byttedag Frederikshavn

24. Nov. 2018 - 09:01

Byttedage

Maskinhallen - nærmere info følger

Læs mere

Se hele kalenderen ...